2015. február 17., kedd

Diós kukorica prósza



Halálosan szerelmes vagyok a jó értelemben vett falusi receptekbe: egyszerűek, nem spórolják ki belőle a hozzávalókat, vagyis tartalmasak és mennyeien finomak! Nem véletlen, hogy karácsony óta el sem tettem a konyhaasztalról azt a szakácskönyvet, amelyet akkor kaptam, és az "Ízőrzők" című tévéműsor receptjeit tartalmazza, tematizálva. A diós finomságok között ezúttal a prószát próbáltam ki, mivel most voltam bioboltban, és  tudtam kukoricalisztet és darát venni. 
A kukorica prószát az ország minden szegletében ismerik, a régi időkben még akkor is el tudták készíteni, amikor a búzából nem jutott elegendő. Háznál megdarálták a kukoricát, és a darájából, illetve a lisztjéből gyorsan finom süteményeket tudtak készíteni a család asztalára. Ez a változat Balatonudvariban készül, és mindenképpen érdemes kipróbálni, mert egyszerű, mégis különleges, és nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát!

Diós kukorica prósza


Hozzávalók:
- 10 dkg kukoricadara
- 30 dkg kukoricaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 1 púpos ek sertészsír
- 2 dl szilvalekvár
- 10 dkg durvára vágott dió
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet és a darát egy nagy tálba tesszük, ráreszeljük a citrom héját.
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a vaníliás cukrot és a cukor felét. 
Egy kis tálban habosra keverjük az egész tojást a cukor másik felével.
Mikróban megolvasztjuk a zsírt.
A darás lisztet simára keverjük  a meleg tejjel, hozzáadjuk a tojásos cukrot, és a zsírt is (ettől lazább, könnyebb lesz a tészta, nem szárad ki). Langyosra hűtjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Simára keverjük és sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük. Betoljuk a sütőbe, ahol kb. 15 percig sütjük, amíg megszilárdul a tészta, majd kivesszük a sütőből, rákanalazzuk a szilvalekvárt, és megszórjuk a vágott dióval. Visszatoljuk a sütőbe, és  kb. 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 
Kihűtjük, meghintjük porcukorral, szeleteljük, és habzsoljuk. Isteni finom, azonnali függőséget okoz!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: