2015. február 27., péntek

Stíriai metélt lekvárral


Nagy kedvencem a stíriai metélt, már többször el is készítettem, ahogy mi szeretjük (tésztát kifőz, túrót, tejfölt összekever, tésztára ráönt, sütőben megsüt) ezért nagyon meglepődtem, amikor olvastam valahol, hogy az autentikus finomság úgy készül, hogy a tésztába kerül a túró. Már elég régen készülök arra, hogy ezt a változatot is kipróbáljam, ezért amikor a Vidék íze című újságban találkoztam a recepttel, azonnal tudtam, hogy eljött a pillanat. Nos, a szélesmetélt készítését még gyakorolnom kell, de mivel nagyon finom volt a végeredmény, ezért valószínűleg nem most került utoljára az asztalra nálunk ez a változat!

Stíriai metélt lekvárral


Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 3 dkg vaj
Öntethez:
- 3 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 2 dl tejföl
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- porcukor és baracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a túrót, a lisztet, a tojássárgáját, a csipet sót, és tésztát gyúrunk belőle. Cipót formázunk belőle, 5 percet pihentetjük. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, szélesmetéltre vágjuk (maradjunk annyiban, hogy az enyém elsőre nem kicsit sikeredett rusztikusra, de legalább már tudom, hogy legközelebb mit kell másképpen csinálnom azért, hogy hasonlítson is a külleme a célállapothoz). Egy fazékban vizet forralunk, enyhén sózzuk és kifőzzük benne a tésztát. Olvasztott vajra szedjük, összekeverjük vele.
Az 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk.
Egy tálban habosra keverjük a 3 tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a tejfölt, a citromhéjat, és az olvasztott vajat, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Összeforgatjuk a tésztával. Egy közepes tepsit kivajazunk, beleöntjük a masszát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, megszórjuk porcukorral, szeleteljük, a tetejére baracklekvárt halmozunk, és már csak a habzsolás nehéz feladata vár ránk. Kicsit macerás, de nagyon finom!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése