2015. február 28., szombat

Francia hagymaleves


Csak nem akar véget érni ez a mocsok tél, még mindig hideg van és könnyen meg lehet fázni, eljött tehát a melengető levesek készítésének ideje. Úgy látszik, idén valóban a változások ideje jött el nálam, mert ahhoz képest, hogy eddig nem nagyon voltam oda a levesekért, mostanában egyre szívesebben pepecselek velük a konyhában. Ezúttal egy neten látott Street Kitchen video hozta meg a kedvemet, hogy most már tényleg kipróbáljam a régóta halogatott francia hagymaleves elkészítését. Annyira ínycsiklandozóan készítették el a finomságot, hogy amint beszereztem a hozzávalókat a Spar-ban, már álltam is neki, és hát azt kell mondanom, hogy mennyei lett! Egyedül bepusziltam két nap alatt a négyfős adagot, felvéve a repertoárba!

Francia hagymaleves

Hozzávalók:
- 60 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 póréhagyma (nálam egy csokor újhagyma)
- olaj
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 dl fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg reszelt sajt
- só, bors
- tetszés szerinti zöldfűszer (nálam petrezselyem, rozmaring, bazsalikom)
Elkészítés:
Essünk túl a legsírósabb melón. aprítsuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát, karikázzuk fel a póréhagymát (újhagymát). Reszeljük le a sajtot.
Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymákat. Hozzáöntjük a fehérbort, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk, tetszés szerinti zöldfűszerrel megszórjuk, belekeverjük a reszelt sajtot, majd alacsony lángon kb. fél órát főzzük.
Langyosra hűtjük, tányérba szedjük, és viharos gyorsasággal bekanalazzuk. Vigyázat, függőséget okoz!


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Szóval. A francia hagymaleves az ennél egy kicsit macerásabb, pedig ez is nagyon finom leves.
    A francia változat, az valóban ezek a hozzá valók, csak a hagyma dinsztelés az mint egy 3 órán keresztül tart, minek következtében karamelizálódik a hagyma cukor tartalma, barna színe lesz, és fantasztikusan lágy. Az eljárás minden úgy megy ahogy leírtad, csak a hagymát hagyd ott nagyon sokáig, kicsit meg lehet menet közben kevergetni, lefedve mininél kisebb lángon, és ha elfőne a pici lé ami alatta van, akkor lehet picit mind borral, vagy alaplével pótolni, de eleinte csak annyit, hogy nyugodtan karamelizálódjon a hagyma. A végén hogy még csavarjam a dolgot kenyeret pirítani, majd cserép edénybe rakni a leveskét, a tetejére a pirított kenyeret, megszórni a reszelt sajttal és picit be a 200 fokos sütőbe, hogy a sajt rápiruljon, és a kenyér alulról gőzölődik a leveskétől, felül pedig a sajt olvad bele. Bocsánat, hogy bele mertem szólni, de hozzuk ki a maximumot abból ami isteni finom, elnézést kérek ,ha bántó lennék nem volt szándékom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jó tanácsokat, én is tisztában vagyok vele, hogy ez nem a klasszikus francia hagymaleves. De mivel én nem nagyon szoktam levest enni (és értelemszerűen főzni sem) arra nagyon jó volt ez a recept, hogy eldöntsem, szeretnék-e kísérletezni a jövőben ezzel az ízzel.:-) Még egyszer köszönöm, legközelebb úgy fogom elkészíteni, ahogyan írtad:-)

      Törlés