2015. február 10., kedd

Kelt málé


Már nagyon sokat hallottam a máléról, de még nem próbálkoztam vele. Azonban a karácsonyra kapott Ízőrzők szakácskönyvben rábukkantam egy receptre, amely azonnal megragadta a fantáziámat, főleg azért, mert semmi köze a kukoricához. A málé elnevezés helységnevenként különböző. Használják a sűrű kásásra, a kukoricalisztből vagy darából készült, lazább állagú tésztákra, de van, ahol a kukorica csöves termését is málénak hívják. Ezúttal azonban a Lenti településen készített változatról  van szó. A városban élők számos régi receptet ismernek, és készítenek. Ezek egyike a diós málé, amelyet kelt tésztaként sütnek, régen nagyobb munkák alkalmával, a húsételek után desszertként kínálták. Egyszerűen elkészíthető, finom, házias sütemény, érdemes adni neki egy esélyt!

Kelt málé

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 10 dkg mazsola
- 3 tojás
- 1 tk só
- 1 dl étolaj
- 20 dkg dió
- a tepsi kikenéséhez zsír és liszt
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A mazsolát vízbe áztatjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy tálkában a hűtőbe tesszük, később fogjuk felhasználni. A sárgáját  hozzáadjuk a nagyobb tálban összekevert liszthez, sóhoz és 3 evőkanál cukorhoz. Végül mehet hozzá az élesztős tej, fakanállal összekeverjük a tésztát (ne kézzel, mert ez most nagyon folyós massza lesz), akkor jó, hogy a nokedlitésztánál kicsit hígabb. Hozzáadjuk az étolajat és a mazsolát, majd letakarjuk tiszta konyharuhával a tálat, 1 óra kelesztés következik.
Egy közepes tepsit kikenünk zsírral és megszórunk liszttel (lehet persze vajazni is, de én újabban rászoktam a zsírra, és ez van a receptben is). Beleöntjük a megkelt tésztát,a változatosság kedvéért ismét letakarjuk tiszta konyharuhával és még 10 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és ha letelt a kelesztési idő, betoljuk a sütőbe, ahol kb. 30 percig sütjük.
Közben a diót durvára vágjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Ha már majdnem kész a tészta, kivesszük a sütőből, rásimítjuk a kemény habot, megszórjuk a dióval, és még 15 percre visszatoljuk a takarékra állított sütőbe. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. 


Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Én sokallom a 30 dkg cukrot, persze ízlés dolga.
    Kevés cukorral minden feltét nélkül is nagyon finom.

    VálaszTörlés